Nazım imar planına aykırı uygulama imar planı ile inşaat ruhsatına karşı açılaca
Tarih: 07.11.2007 Saat: 23:03
Konu: imar


Yeni Sayfa 9

 

Nazım imar planına aykırı olarak uygulama imar planında değişiklik yapılarak, bu değişiklik sonucunda komşu taşınmaza inşat ruhsatı verilmesi halinde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile inşaat ruhsatına karşı açılacak davada dilekçe örneği.



Yeni Sayfa 10

Yürütmenin durdurulması istemlidir.

İDARE MAHKEMESİ BA?KANLI?I’NA

………….

DAVACI………...….:

Adresi……………....:

VEKİLİ……….........:

Adresi……………....:

DAVALI……………:

TEBLİ? TARİHİ.....:

Dava Konusu İşlem..: ............... İli, ........... il­çesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.     sayılarında kayıtlı olan komşu taşınmaz üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin ….     .....     ......tarih ve ….     …. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işleminin ve bu işlemin dayanağı olan .....     ....     ...... tarih ve .......     ...... sayılı belediye meclisi kararı ile kabul edilen 1.     1000 ölçekli uygulama imar planı  değişikliğinin iptali ile işlemlerin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan za­rarlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.

OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:

Davalı idare belediye meclisinin .....     ....     .... tarih ve .......     ..... sayılı kararı ile 1.     1000 ölçekli uygulama imar planı      yapılmış ve imar planına dayalı olarak ….. İli, ….. ilçesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapunun ….. pafta, ….. ada ve …..parsel sayısında.     sayılarında kayıtlı bağımsız  hisseli olan taşınmaz üzerin inşaat yapılmak üzere yapı ruhsatı verilmiştir.

3194 sayılı İmar      “İmar"  Kanununun 5. maddesinde;

“Nazım imar planı,  varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiple­rini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı  yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan plandır.

Uygulama imar  planı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı  esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzeni, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösterilen plandır.” şeklinde nazım ve uygulama imar planlarının tanımları yapılmıştır.

Anılan Kanunun 6. maddesinde, planlama kademeleri açıklanarak, “planlar, kapsadıkları alan ve amaçları açısından; “Bölge Planları” ve “İmar Planları”, İmar Planları ise “Nazım İmar Planları” ve “Uygulama İmar Planları” olarak hazırlanır. Uygulama imar planları, gerektiğinde etaplar halinde de yapılabilir.” Hükmüne yer verilmiş, 8. maddesinin (b) bendinde ise, imar planının, Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geldiği, mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu­nun sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarının belediyelerce yapılacağı ve yaptırılacağı, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceği belirtilmiş, mad­denin devamında da, onaylanmış planlarda yapılacak değişikliklerin de yukarıdaki usule tabi olduğu kurala bağlanmıştır.

Madde hükümlerinin birlikte değerlendirmesinden, 1.1000 ölçekli uygulama imar planının onanlı 1.5000 ölçekli nazım imar planına      uygun olarak yapılması gerektiği, dolayısıyla, onaylanmış uygulama imar  planında  yapılacak değişikliklerin de hiyerarşik olarak daha üstte bulunan mevcut onanlı 1.5000 ölçekli nazım imar planına (yoksa nazım imar planı niteliği taşıyan 1.2000 ölçekli imar planına) işlenmesi suretiyle yasal prosedüre uygun şekilde üstte bulunan plan değişikliği onaylandıktan sonra 1.1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatının belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girmesi gerektiği açıktır. Bir başka değişle, imar planı yapılması ve değişikliklerinde 3194 sayılı Yasanın 8.b maddesinde öngörülen yasal prosedüre uyulması zorunlu bulunmaktadır.

Olayda ise bana ait taşınmazı kapsayan alanda imar planı tadilatı yapılmış ise de, bu tadilat (değişiklik) yapılırken, üst ölçekli olan 1.     2000 ölçekli imar planında değişiklik kararı alınmamıştır.

Bu durumda, 1.2000 ölçekli nazım imar planında değişiklik yapılma­dan, dolayısıyla 3194 sayılı İmar Kanununun 8. b maddesinde öngörülen usule aykırı olarak izlenen yöntemle sadece 1. 1000 ölçekli uygulama imar planında yapılan tadilatla taşınmazımın kullanılmasının daraltılmasına iliş­kin olarak yapılan imar planı  tadilatı işleminde hukuka uyarlık yoktur.

Böylelikle, dayanak imar planı hukuka aykırı olduğundan bu hukuka aykırı olarak yapılan plan tadilatı ile oluşan uygulama imar planı na dayalı olarak verilen inşaat ruhsatı da hukuka aykırıdır.

Bu nedenle, hem inşaat ruhsatının ve hem de bu yapı  ruhsatının dayanağı imar planı tadilatının iptali için işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

YASAL DELİLLER: 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer ilgili mevzuat, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu.

SONUÇ VE İSTEM: ............... İli, ........... ilçesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.     sayılarında kayıtlı olan komşu taşınmaz üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin ….     .....     ......tarih ve ….     …. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işleminin ve bu işlemin dayanağı olan .....     ....     ...... tarih ve .......     ...... sayılı belediye meclisi kararı ile kabul edilen 1.1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatının iptali ile idari işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işle­min açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleştiğinden yürütmenin durdurulmasına, yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesi için gereğini arz ederim.

TARİH
İSİM - İMZA







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=928