Danıştay7a göre kesin ve yürütülmesi zorunlu işlem. Cafer Ergen
Tarih: 06.10.2007 Saat: 03:14
Konu:


Yeni Sayfa 4

Danıştay Onuncu Dairesinin 6.4.2007 gün ve E:2005/8305, K:2007/1713 sayılı kararı.



Yeni Sayfa 3

İdari dava türlerinin sayıldığı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesinde, "iptal davaları," idari işlemler hakkında açılan davalar olarak tanımlanmıştır

Öte yandan, gerek öğretide gerekse yargı içtihatlarında, idari makamların, idare işlevine ilişkin faaliyetleri nedeniyle "kamu gücü" kullanarak tesis ettikleri "kesin ve yürütülmesi zorunlu" işlemler, idari işlem olarak kabul edilmektedir.

Yukarıda aktarılan yasa hükmü ve idare hukukundaki genel kabule göre, yasakoyucu tarafından, idari işlemlere karşı başka bir yargı düzenine başvuru yolunun öngörülmediği hallerde, bu işlemlerin idari yargı düzeninde denetleneceği açıktır. Başka bir anlatımla, kural olarak, idarenin kamu gücü kullandığı ve kamu hukuku alanına giren işlem ve eylemleri idari yargı, özel hukuk alanına giren işlemleri de adli yargı denetimine tâbidir.

Dosyanın incelenmesinden, dava konusu işlemde;bir yandan davacı şirketin elektrik dağıtım hatlarının kapladığı alan üzerinden hesaplanan kira bedelinin ödenmesi, aksi taktirde yargı kararı ile icra marifetiyle tahsil edileceğinin bildirilmesine karşın aynı işlemde anılan kira bedelinin tahsiline ilişkin alınan encümen kararından ve ödeme emrinden söz edilmektedir. Dolayısıyla söz konusu kira bedelinin yargı yoluna başvurulmak suretiyle mi, yoksa kamu hukukuna dayalı olarak cebren tahsilinin mi benimsendiği dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılamamaktadır.

Bu itibarla, idare mahkemesince öncelikle bu hususun açıklığa kavuşturulması; kira bedelinin kamu hukuku uyarınca tahsili yoluna gidildiğinin saptanması durumunda, dava konusu işlemin kesin ve yürütülebilir bir işlem olarak nitelendirilip işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, anılan husus açıklığa kavuşturulmaksızın davanın görev yönünden reddi yolunda verilen temyize konu kararda hukuki isabet görülmemiştir.[1]


 

[1] Danıştay Onuncu Dairesinin 6.4.2007 gün ve E:2005/8305, K:2007/1713 sayılı kararı.







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=832