4/B'Lİ Personelin Naklen Atama Durumu.
Tarih: 09.07.2007 Saat: 15:28
Konu:


Yeni Sayfa 3

4/b’lilerin eş durumundan dolayı nakil durumları Memurlar.net de incelendi. Habere göre 4/b’lilerin durumları aşağıdaki şekildedir.



Yeni Sayfa 2

 

4/B'li Eşten Dolayı Nakil İstenebilir mi?

 

4/B'li personel çakılı olarak adlandırılmaktadır. Bir başka deyişle bu personel nakil hakkına sahip değildir. Ancak, memur da, 4/B'li personelden dolayı nakil isteme hakkına sahip değildir. Bu halde aile birliği nasıl sağlanacaktır? Artık 100 bin yakın 4/B'li personelin çalıştırıldığı ülkemizde, nakil isteyememe yönündeki uygulamanın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu konudaki yetki Bakanlar Kurulunda olup, binlerce kişiyi mağdur eden bu uygulamanın değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Nakil mevzusunu iki başlığa ayırarak açıklamak gerekmektedir.

1- 4/B'linin nakli

Hali hazırladaki uygulamada 4/B'liye nakil hakkı tanınmamıştır. Ancak genel kural bu şekilde olmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı, 4/B'li öğretmenlerin il değişikliği taleplerini karşılayabilmektedir. MEB'in bu uygulaması, kamu kurumlarının 4/B'li personeline nakil hakkı tanımıyan işlemlerinin yanlış olduğunu göstermektedir. Dolasıyla 4/B'li çalışanların hem sendikaları aracılığı ile hem de bireysel olarak kendi girişimleriyle nakil hakkı tanınması konusunda çaba göstermeleri gerekmektedir.

4/B'li çalışanların, en azından, eşleri veya anne/babaları veya çocuklarının imzasıyla, Kurumların genel müdürlüğüne yazacakları dilekçelerle bireysel anlamda girişim başlatmaları sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Bu dilekçelerde MEB personelinin örnek gösterilmesi kurumları harekete geçirecektir.

2- Memurun, 4/B'li personelden dolayı nakil istemesi

Hali hazırdaki mevzuatımız memurun sadece memur olan eşinden dolayı nakil istemesine imkan tanımaktadır. Bunun dayanağı "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik"tir. Yönetmeliğin Eş Durumunun Belgelendirilmesini düzenleyen 14'üncü maddesinde; "(B) özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve nüfus kağıdı örneği ile belgelendirmesi gerekir. Ayrıca, eşlerden birinin bağlı olduğu nüfus idaresinden alınacak evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir." ifadesine yer verilmiştir.

Ancak uygulamada, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Köyişleri Bakanlığı, memurlarına 4/B'li personelden dolayı nakil hakkı tanımıştır. Artan 4/B'li sözleşmeli personel sayısı, yukarıda yer verilen yönetmelikte değişiklik yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Diğer taraftan, Anayasanın, aile birliğinin sağlanması konusundaki hükmü, kamu kurumlarına bu düzenlemeyi yapma görevi yüklemektedir.

Dolaysıyla binlerce ailenin mağdur olduğu bu süreçte sorunun çözümü için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Eğer Başbakanlık devreye girip, Bakanlar Kurulu Kararıyla çıkarılan yukarıdaki yönetmeliğin değişmesi için gerekli girişimde bulunmuyorsa, en azından diğer kamu kurumları, bu imkanı kendi personeline de sağlayarak bir açılım geliştirmelidir.

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=647