KAÇAK YAPI NEDİR. İMAR HUKUKCUSU.
Tarih: 01.06.2007 Saat: 02:12
Konu:


Yeni Sayfa 2

KAÇAK YAPI NEDİR, ÖZELLİKLERİ NEDİR. KAÇAK YAPIDAN NASIL KURTULURUZ.



Yeni Sayfa 1

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin[1] 4. maddesi ile 3290 sayılı Kanun ile Bazı Maddeleri Değiştirilen ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 sayılı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin[2] 4. maddesinde, “İmar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “Yapı"  XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı" ”, teriminin tanımı yapılmıştır.

İmar XE “İmar"  Kanununun 32. maddesinde, yıkım kararı verilecek yapılar, bu Kanun hükümlerine göre ruhsat XE “Ruhsat"  alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar olarak belirtilmiştir. Bu madde de, imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı olan yapıların yıkılması hükmü yerine “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı” olan yapıların yıkılacağı hükmü getirilmiş ve anılan maddede buna ilişkin kurallar düzenlenmiştir. Yukarıda bahsedilen Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin 4. maddesinde, muhtarlık izni XE “Muhtarlık İzni" , köy ve mezraların yerleşik alanı XE “Köy ve Mezraların Yerleşik Alanı"  ve civarında, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca, konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapı XE “Yapı"  yapılabilmesi için ilgili köy ihtiyar heyetince verilen yazılı izin olarak tanımlanmıştır.

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin 52 ve 63. maddelerinde yer alan sınırlamaların üzerinde inşa edilen yapılar, İmar XE “İmar"  Kanununun 27. maddesi kapsamı dışında olması nedeniyle muhtarlık izni XE “Muhtarlık İzni"  alınmadan yapılan yapılar XE “Muhtarlık İzni Alınmadan Yapılan Yapılar"  olmayıp ruhsatsız yapı XE “Yapı"  niteliğindedir. Çünkü muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar yasa ve yönetmeliğin belirlediği koşul ve ebattaki yapılardır. Birbirine benzer iki adet tanımı yapılan imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı"  terimi, kısaca ruhsat XE “Ruhsat"  alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan ve ruhsat ve eklerine aykırı olan yapı şeklinde belirtilmiştir. Bu özet ifadede, “ruhsatsız yapılar XE “Ruhsatsız Yapılar" ”, usulüne uygun olarak izin alınarak yapımına başlanılması halinde imar mevzuatına aykırı yapı kavramına girmeyen, sadece ruhsatsız olması nedeniyle hakkında yıkım kararı verilebilecek yapılar anlaşılmalıdır. Ruhsatsız yapı terimi içine, hiçbir şekilde ruhsata bağlanması mümkün olmayan yapılar da girmektedir.

 

İmar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı" nın diğer bir deyişle kaçak yapı XE “Kaçak Yapı" nın özelliklerine ilişkin olarak çeşitli yasa ve yönetmelik hükümlerinde açıklamalar bulunmaktadır. Bu düzenlemelerin tamamının incelenmesi sonucunda kaçak yapı XE “Yapı"  hakkı XE “Yapı Hakkı" nda tam bir bilgi sahibi olmaktayız. Kaçak yapı XE “Kaçak Yapı"  ya da imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı" , yetkili idarelerin bilgisi dışında yapılan ya da imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak yapılan yapı anlamındadır.

Bir yapının imar XE “İmar"  kurallarına aykırılığı denilince; yukarıda belirttiğimiz biçimde, karada ve suda, sürekli ya da geçici, resmi ya da özel yer altı ve yerüstü inşaatıyla, bunlara yapılan ek (ilave), değişiklik (tadilat) ve onarımlarla (tamirat), inşaata bağlı hareketli ya da hareketsiz tesislerin, imar kurallarıyla belirlenen düzene, biçime, niteliğe, ölçüye, yapılması gerekli işlemlerle öteki şartlara uyulmaksızın yapılması anlaşılır.[3]

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin[4] 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “Yapı"  XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı" ”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat XE “Ruhsat"  ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı XE “Taban Alanı" , komşu mesafeleri XE “Komşu Mesafeleri" , ön cephe hattı XE “Cephe Hattı"  bina XE “Bina"  derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanmıştır.

3290 sayılı Kanun ile Bazı Maddeleri Değiştirilen ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 sayılı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin[5] 4. maddesindeki tanıma göre “İmar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “Yapı"  XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı" ”, ruhsatsız yapılar XE “Ruhsatsız Yapılar" , ruhsat XE “Ruhsat"  ve eklerine fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, taban alanı XE “Taban Alanı" na, komşu mesafeleri XE “Komşu Mesafeleri" ne, imar XE “İmar"  yoluna, ön cephe hattı XE “Cephe Hattı" na, bina XE “Bina"  derinliğine, imar planı XE “İmar Planı"  bölgeleme esaslarına aykırı olan, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanmıştır.

İmar XE “İmar"  Kanununun 32. maddesinde, yıkım kararı verilecek yapılar, bu Kanun hükümlerine göre ruhsat XE “Ruhsat"  alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar olarak belirtilmiştir. Bu madde de, imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı olan yapıların yıkılması hükmü yerine “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı” olan yapıların yıkılacağı hükmü getirilmiş ve buna ilişkin uygulama düzenlenmiştir.

Yukarıda bahsedilen Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin 4. maddesinde, muhtarlık izni XE “Muhtarlık İzni" , köy ve mezraların yerleşik alanı XE “Köy ve Mezraların Yerleşik Alanı"  ve civarında, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca, konut hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapı XE “Yapı"  yapılabilmesi için ilgili köy ihtiyar heyetince verilen yazılı izin olarak tanımlanmıştır.

2981 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 4. maddesinde ise Köy Muhtarları tarafından verilen Ruhsat XE “Ruhsat"  tanımlanmış, bu tanıma göre izin ve iskan; Kanun kapsamında kalan ve inşa tarihinde imar XE “İmar"  mevzuatı uyarınca, belediye ya da valilikten ruhsat XE “Ruhsat"  alma zorunluluğu bulunmayan alanlardaki yapılar için, köy muhtarlığınca, yapıyı inşa etmek veya kullanmak üzere düzenlenen belge muhtarlık izin belgesi olarak açıklanmıştır.

İmar XE “İmar"  Kanununun 21. maddesinde belirtilen ruhsatın alınması zorunlu olmayıp, aynı Kanunun 27. maddesinde düzenlenen muhtarlık izni XE “Muhtarlık İzni" ne tabi iken bu izin alınmadan yapımına (inşasına) başlanılan yapılar, imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı"  kapsamındadır.

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği XE "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" nin 52 ve 63. maddelerinde yer alan sınırlamaların üzerinde inşa edilen yapılar, İmar XE “İmar"  Kanununun 27. maddesi kapsamı dışında olması nedeniyle muhtarlık izni XE “Muhtarlık İzni"  alınmadan yapılan yapılar XE “Muhtarlık İzni Alınmadan Yapılan Yapılar"  olmayıp ruhsatsız yapı XE “Yapı"  niteliğindedir. Çünkü muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar yasa ve yönetmeliğin belirlediği koşul ve ebattaki yapılardır. Birbirine benzer iki adet tanımı yapılan imar XE “İmar"  mevzuatına aykırı yapı XE “İmar Mevzuatına Aykırı Yapı"  terimi, kısaca, ruhsat XE “Ruhsat"  alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapı şeklinde belirtilmiştir. Bu özet ifadede, “ruhsatsız yapılar XE “Ruhsatsız Yapılar" ın”, usulüne uygun olarak izin alınarak yapımına başlanılması halinde imar mevzuatına aykırı yapı kavramına girmeyen, sadece ruhsatsız olması nedeniyle hakkında yıkım kararı verilebilecek yapılar olduğu anlaşılmalıdır. Ruhsatsız olmakla birlikte ruhsata bağlanma olanağı bulunmayan yapı ise kaçak yapı XE “Kaçak Yapı" dır. Ruhsatsız yapı terimi içine hiçbir şekilde ruhsata bağlanması mümkün olmayan yapılar da girmektedir.

 


 

[1]     2.11.1981 gün ve 18916 Mükerrer Sayılı R.G.’de Yayımlanmıştır.

[2]     23.7.1986 gün ve 19173 Sayılı R.G.’de Yayımlanmıştır.

[3]     Sadettin YAMAN, a.g.e, c.2, s.2823.

[4]     2.11.1981 gün ve 18916 Mükerrer Sayılı R.G.’de Yayımlanmıştır.

[5]     23.7.1986 gün ve 19173 Sayılı R.G.’de Yayımlanmıştır.







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=524