6831 sayılı Orman KTanunu'na göre orman alanlarında yapılaşma koşulları. İmarhuk
Tarih: 16.04.2007 Saat: 09:24
Konu:


Yeni Sayfa 7



Yeni Sayfa 6

Orman alanlarında yapılaşma nasıl olabilir. Bu soruya cevap olarak KAÇAK YAPI kitabı 32. madde açıklamasında aşağıdaki şekilde yer almaktadır.

 

6831 Sayılı Orman Kanunu

Kanunun 17. maddesine göre, devlet ormanları XE “Devlet Ormanları"  içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina XE “Bina"  ve tesisler müstesna olmak üzere; her çeşit bina ve ağıl inşası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlenmesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.

Devlet ormanları XE “Devlet Ormanları" nın herhangi bir suretle yanmasından veya açıklıklarından faydalanılarak işgal, açma veya herhangi şekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya boğma yollarıyla elde edilecek yerlerle buralarda yapılacak her türlü yapı XE “Yapı"  ve tesisler, şahıslar adına tapuya tescil olunamaz. Buralara doğrudan doğruya orman idaresince el konulur. Yanan yerlerde husule gelen enkaz hiçbir suretle şahıslara satılamaz. Bunlar resmi daire ve müesseselerin ihtiyacına tahsis olunur.

Turizm alan ve merkezleri dışında kalan Devlet ormanları XE “Devlet Ormanları" nda kamu yararına olan her türlü bina XE “Bina"  ve tesisler için gerçek ve tüzelkişilere, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca bedeli karşılığı izin verilebilir. Bu izin süresi kırk dokuz yılı geçemez. Devletçe yapılan tesisler dışında kalan her türlü bina ve tesisler izin süresi sonunda eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğünün tasarrufuna geçer. Ancak işletmenin maksadına uygun faaliyet gösterdiği Orman Genel Müdürlüğünce belgeleyen hak sahiplerinin kullanma hakları yer, bina ve tesislerin rayiç değeri üzerinden belirlenecek yıllık bedelle doksan dokuz seneye kadar uzatılabilir. Bu durumda devir işlemleri bu uzatma sonunda yapı XE “Yapı" lır. Turizm amaçlı tesisler için hak sahipleri adına tapuda irtifak hakkı tesis edilir. İzin ve irtifak hakları amaç dışı kullanılamaz.

Yukarıda belirtilen bina XE “Bina"  ve tesislerin, hükmi şahsiyete haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya hususi ormanlarda yapılmak istenmesi halinde, Maliye Bakanlığının görüşü alınmaksızın Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Bu takdirde, kullanım bedeli, süresi, yapılan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit olunur.

Aynı Kanunun 18. maddesine göre; orman ürünlerini işleyecek her çeşit fabrika kurulması Tarım ve Orman Bakanlığının; Devlet ormanları XE “Devlet Ormanları"  hudutları içinde veya bu orman sınırlarına bir kilometreye kadar olan yerlerde taş, kum ve toprak, dört kilometreye kadar olan yerlerde ise hızar, şerit kurulması ve kireç, kömür, terebentin, katran, sakız ve benzeri gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılması ve balık üretmek üzere tesis kurulması Orman Genel Müdürlüğünün iznine bağlı olup, ruhsatname alınması ve rüsum hakkındaki hükümler saklıdır.

Yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılan sahalarda ve baraj havzalarında birinci fıkradaki faaliyetlere hiçbir surette izin verilemez.

Buna göre, 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca Orman Bakanlığı'ndan alınmış kesin izin olmadıkça özel orman alanlarında dahi inşaat yapılmasına olanak bulunmamaktadır.Yani orman alanlarında inşaat yapmanın teme! şartı; bu konuda Orman Bakanlığı'ndan alınacak kesin izindir. Orman Alanlarında yapılaşmaya izin verme konusunda Orman Bakanlığına takdir yetkisi verildiği ortadadır.

 

Öte yandan Belediye Başkanlıklarının 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre kendi sınırları içerisinde yapılacak yapılar için ruhsat verme yetkisi bulunmakla birlikte, orman alanlarında yapılacak yapılara yönelik farklı bir prosedür getiren ve özel nitelikli olan Orman Kanunu'nun orman alanlarında öncelikle uygulanması gerekmektedir

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=338