acaristanbul, danýþtayýn onayladýðý Ýst. 3. Ýdare Mah. kararýnýn tam metni. imar
Tarih: 13.04.2007 Saat: 17:26
Konu: PHP-Nuke


Yeni Sayfa 17



Yeni Sayfa 15

T.C.

ÝSTANBUL

3.ÝDARE MAHKEMESÝ

ESAS   NO: 2004/321

KARAR NO:2006/434

 

 

DAVACILAR  : 1-T.B.M.M.O.B. Mimarlar Odasý (Ýstanbul Büyükkent ?b) 2-Aysel CAN EK

 3-Armaðan ÖZTUKSAVUL

VEKÝLÝ             :Av.Ýlyas BULCAY

Altunizade Sýrmaperde Cad. Yetimhane Sk. 4/6 Üsküdar/ÝSTANi

DAVALI             : BEYKOZ BELEDÝYE BA?KANLÝ?Ý

VEKÝL              :Av. Selçuk Kaya

DAVALI YANINDA MÜDAHÝL: ACARLAR ÝN?. TAAHHÜT SAN. VE TÝC. A.?.
VEKÝLÝ             :Av. Alev Ulaþ

Rüzgalýbahçe Mah. Cumhuriyet Cd. No:4 Kavacýk- Beykoz/Ýstanbul

DAVANIN ÖZETÝ : Beykoz Belediye Baþkanlýðý sýnýrlarýndaki Dereseki köyü 4-5 pafta, 215-216 sayýlý parseller üzerinde yapý izni veren Beykoz Belediyesi'nin 10.04.2003 tarihli yapý ruhsatýnýn; uyuþmazlýk konusu inþaat izni verilen yerlerin orman alanýnda kaldýðý, orman alanlarýnda Çevre ve Orman Bakanlýðý'nýn kesin izni olmadan yapý ruhsatý verilemeyeceði, bu tür yerlerde inþaat ruhsatý verme konusunda belediyelerin re'sen yetkili kýlýnmadýðý, ormanlarýn doðal servet olarak Anayasa'da koruma altýna alýndýðý, dava konusu yapý ruhsatlarýnýn hukuka aykýrý olduðu iddialarýyla iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETÝ: Ýþlemin hukuka uygun olduðu, davanýn reddi gerektiði savunulmaktadýr.

DAVALI YANINDA MÜDAHÝLÝN BEYANININ ÖZETÝ: Davaya konu olan taþýnmazýn mülkiyetinin müvekkili þirkete ait olduðu, öncelikle davanýn süresinde açýlmadýðý, ayrýca davacýlarýn bu davayý açma konusunda ehliyetli olmadýklarý, bu yerin özel orman alaný olmasý nedeniyle her türlü tasarruf hakkýnýn mülkiyet sahibine ait olduðu, 10.4.2003 tarihinde alýnan yapý ruhsatlarýna göre inþaatlara baþlanýldýðý, orman alanýnda öngörülen TAKS %6 þartýna uyulduðu, davanýn usulden ve esastan reddi gerektiði belirtilmektedir.

TÜRK MÝLLETÝ ADINA

Karar veren Ýstanbul 3. Ýdare Mahkemesince dava dosyasý incelendikten sonra esas hakkýnda iþin gereði görüþüldü:

Uyuþmazlýk; özel orman alanýnda yapý izni verilmesine iliþkin Belediye Baþkanlýðý iþleminden doðmuþtur.

6831 sayýlý Orman Kanunu'nun 17/3. maddesinde " (Deðiþik: 22/5/1987 - 3373/7 md.) Turizm alan ve merkezleri dýþýnda kalan Devlet ormanlarýnda kamu yararýna olan her türlü bina ve tesisler için gerçek ve tüzelkiþilere, Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðýnca bedeli karþýlýðý izin verilebilir. Bu izin süresi kýrkdokuz yýlý geçemez. Devletçe yapýlan tesisler dýþýnda kalan her türlü bina ve tesisler izin süresi sonunda eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüðünün tasarrufuna geçer. Ancak iþletmenin maksadýna uygun faaliyet gösterdiði Orman Genel Müdürlüðünce belgelenen hak sahiplerinin kullanma haklarý yer, bina ve tesislerin rayiç deðeri üzerinden belirlenecek yýllýk bedelle, doksan dokuz seneye kadar uzatýlabilir. Bu durumda devir iþlemleri bu uzatma sonunda yapýlýr. Turizm amaçlý tesisler için hak sahipleri adýna tapuda irtifak hakký tesis edilir. Ýzin ve irtifak haklarý amaç dýþý kullanýlamaz." Hükmü yer almakta iken , fýkranýn birinci cümlesinde geçen " kamu yararý " kavramýnýn hangi durumlarý kapsadýðý hususunun yasayla belirlenmesi gerektiði, bu kavramýn içeriðinin tespitinin idareye býrakýlmasýnýn yasama yetkisinin devredilmezliði ilkesine aykýrý olduðu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nin 8.11.2003 tarih ve 25283 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan 17.12.2002 tarih ve E:2000/75, K:2002/200 sayýlý karan ile iptal edilmesi üzerine yasama organýnca söz konusu iptal kararýnda belirtilen gerekçeler dikkate alýnmak suretiyle yeni bir düzenleme yapýlmýþ ve;

6831 sayýlý Orman Kanunu'nun 17/3. maddesine" (17/06/2004 - 5192 S.K./1. md.) Savunma, ulaþým, enerji, haberleþme, su, atik su, petrol, doðalgaz, altyapý ve katý atýk bertaraf tesislerinin; sanatoryum, baraj, gölet ve mezarlýklarýn; Devlete ait saðlýk, eðitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanýn Devlet ormanlarý üzerinde bulunmasý veya yapýlmasýnda kamu yaran ve zaruret olmasý halinde, gerçek ve tüzel kiþilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlýðýnca izin verilebilir. Devletçe yapýlan ve/veya iþletilenlerden bede! alýnmaz. Bu izin süresi kýrkdokuz yýlý geçemez. Bu alanlarda Devletçe yapýlanlarýn dýþýndaki her türlü bina ve tesisler iznin sona ermesi halinde eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüðünün tasarrufuna geçer. Söz konusu tesisler Orman Gene! Müdürlüðü veya Çevre ve Orman Bakanlýðý ihtiyacýnda kullanýlabilir veya kiraya verilmek suretiyle deðerlendirilebilir. Ýzin amaç ve þartlarýna uygun olarak faaliyet gösteren hak sahiplerinin izin süreleri; yer, bina ve tesislerin rayiç deðeri üzerinden belirlenecek yýllýk bedelle doksan dokuz yýla kadar uzatýlabilir. Bu durumda devir iþlemleri uzatma süresi sonunda yapýlýr. Verilen izinler amaç dýþýnda kullanýlamaz."hükmü getirilmiþtir.

Ayný Yasanýn 17/4. fýkrasý ise "Yukarýdaki fýkrada belirtilen bina ve tesislerin hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya hususi ormanlarda yapýlmak istenmesi halinde de Çevre ve Orman Bakanlýðýnca izin verilebilir. Bu takdirde kulným bedeli, süresi, yapýlan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilir."




Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=334