Parselasyonda amac kamuya taşınmaz kazandırmak değil, DOP'tan sonra yeşil alanda
Tarih: 11.05.2008 Saat: 04:26
Konu: imar


Kamuya taşınmaz kazandırılması amacıyla parselasyon yapılamaya­cağı ve parselasyon işleminin amacının imar plânına uygun, düzgün ada ve parseller oluşturmak olduğu; parselasyonun, imar plânında anıt, park, yol, otopark, belediye tesis alanında kalan ve içinde konut alanı bulunma­yan yerde yapılamayacağı, park ve yolda şahıslara verilecek parsel oluştu­rula­mayacağı, okul ve belediye hizmet alanının 18. madde Uygulama Yö­netme­liğinin 12. maddesine göre oluşturulması gerektiği hk.
D. Altıncı D’nin 16.2.2000 gün ve E: 1999/504, K: 2000/935 s.k.



Dava, mülkiyeti ......, Merkez, ..... Mahallesi, 580 ada, 160, 164, 197, 218, 224, 371, 373, 379, 381, 385, 434 sayılı parsellerin bulunduğu yerde 3194 sayılı Yasanın 18. maddesi uyarınca parselasyon yapılmasına ilişkin 1.4.1997 günlü, 1391 sayılı belediye encümeni kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkeme­since, yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen rapor ile dosyadaki belgelerin birlikte değerlendirilmesinden; davacı kuruma ait parsellerin mevcut imar plânında 100. Yıl Anıtı, park, yol, otopark, belediye tesis alanı olarak belirle­nen yerde kaldığı, parselasyon ile tüm parsellerden %24.38 oranında düzenleme ortaklık payı alındığı anıt, trafo, okul ve lojmanların korunduğu, yol, meydan ve otoparkın kamuya kazandırıldığı, plâna uygun imar parselleri oluşturulduğunun anlaşıldığı, işlemin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar veril­miş, bu karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

3194 sayılı Yasanın 18. maddesinin 1. fıkrasında, imar hududu içinde bulu­nan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahip­lerinin muvafakatı aranmaksızın birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu ku­rumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeni­den imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil iş­lemlerini yaptırmaya belediyelerin yetkili olduğu, düzenleme ortaklık payla­rının, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, cami ve karakol gibi umumi hizmetler­den ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan Yasa ve İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile İlgili Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 4. maddesinin a ve b bendleri, 5. maddesi, 10. maddesinin a ve b bendlerinde yer alan hükümlerin bir­likte değerlendirilmesinden parselasyon işlemiyle amaçlananın; imar plânı, plân raporu ve imar yönetmeliği hükümlerine göre imar adasının tüm biçim ve boyutu, yapı düzeni, inşaat yaklaşma sınırı ve bahçe mesafeleri, yapı yüksekliği ve derin­liği, yerleşme yoğunluğu, taban alanı ve kat alanı katsayısı, arazinin kullanma şekli, mülk sınırları, mevcut yapıların durumu göz önüne alınmak suretiyle üze­rinde yapı yapmaya elve­rişli imar parseli oluşturmak olduğu açıktır.

Yukarıda anılan Yönetmeliğin 11. maddesinde düzenleme ortaklık payı ora­nının, bir düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastral veya imar parsellerinin yüzölçümü miktarına oranı olduğu; 12. maddesinde ise, düzenleme sahasında bulunan okul, hastane, kreş, belediye hizmet veya diğer resmi tesis alanı gibi umumi tesislere ayrılan alanların parselleri düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselen­dirileceği hükmüne yer verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, parselasyonun imar plânında anıt, park, yol, oto­park, belediye tesis alanında kalan yerde yapıldığı anlaşıldığından parselasyon işleminin amacının imar plânına uygun, düzgün ada ve parseller oluşturmak ol­duğu, kamuya taşınmaz kazandırılması amacıyla parselasyon yapılamayacağı hu­susu göz önünde bulundurulmak suretiyle dava konusu parselasyonun konut alanla­rını da kapsayacak şekilde yapılıp yapılmadığı, parselasyon sınırlarının Yönetmelik hükümlerine uygun tespit edilip edil­mediği, düzenleme ortaklık payından karşı­lanması gereken park ve yol alanlarında parsel oluşturulamayacağı gibi hususlar ile okul ve belediye hizmet alanının yukarıda anılan Yönetmelik hükümlerine uygun oluşturulup oluşturulmadığı hususunun araştırılması gerekmektedir.

Bu durumda davanın reddi yolundaki kararda isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle ..... İdare Mahkemesinin 12.11.1998 günlü, E: 1998/ 329, K: 1998/888 sayılı kararının BOZULMASINA.







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1461