Af başvurusunda ve halen subasmanında olan yapı için tapu tahsis belgesi tapuya
Tarih: 22.12.2007 Saat: 23:00
Konu: imar


Yeni Sayfa 19

Su basman seviyesindeki yapı için af başvurusunda bulunan davacının aradan geçen uzun süre zarfında yapısını tamamlamadığı, bitmiş oturulabilir bir gecekondunun bulunmadığı, dolayısıyla 2981 sayılı yasa uyarınca yapılmış bir gecekondudan sözetmenin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı hk.

 

Danıştay Altıncı Dairesinin 22.3.2005 gün ve E:2005/5045, K:2005/2484 sayılı kararı.



Yeni Sayfa 20

Dairesi

Karar Yılı

Karar No

Esas Yılı

Esas No

Karar Tarihi

ALTINCI DAİRE

2005

2484

2004

5045

22/04/2005

 

KARAR METNİ

Su basman seviyesindeki yapı için af başvurusunda bulunan davacının aradan geçen uzun süre zarfında yapısını tamamlamadığı, bitmiş oturulabilir bir gecekondunun bulunmadığı, dolayısıyla 2981 sayılı yasa uyarınca yapılmış bir gecekondudan sözetmenin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı hk.

 

Danıştay Altıncı Dairesinin 22.3.2005 gün ve E:2005/5045, K:2005/2484 sayılı kararı.

 


Temyiz İsteminde Bulunan : Didim Mal Müdürlüğü-AYDIN
Karşı Taraf : ?
İstemin Özeti :Aydın 1.İdare Mahkemesinin 25.3.2004 günlü, E:2003/394, K:2004/312 sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbiri bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi Nejdet Bayram'ın Düşüncesi :Su basman seviyesindeki yapı için af başvurusunda bulunan davacının 2981 sayılı Yasanın Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 19/H maddesi uyarınca inşaat ruhsatı alarak inşaatını tamamlaması gerekirken, aradan geçen uzun süre zarfında bu yükümlülüğünü yerine getirmediği, bitmiş oturulabilir bir gecekondunun bulunmadığı, dolayısıyla 2981 sayılı Yasa uyarınca yapılmış bir gecekondudan söz etmenin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından
tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı Buket Oral'ın Düşüncesi : Aydın ili, Didim İlçesi, Karakuyu mevkii ? parselde bulunan taşınmaz için davacı adına düzenlenen
tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2981 sayılı Yasanın 14. maddesinin (a) bendinde, her ölçekte imar planında başka maksatla
tahsis edilmiş alanlardaki sınai kuruluşlara ait olmayan tehlikeli madde depoları ile imar planında tehlikeli madde depoları için ayrılmış yerlerde. bu depolar dışındaki hertürlü ruhsatsız yapıların, bu yasa hükmünden yararlanamıyacağı, hükme bağlanmıştır.
Buna göre imar planında yeşilalan, park, okul gibi kullanımlara ayrılmış yerlerde yapılan gecekonduların 2981 sayılı yasa hükümlerinden yararlanma olanağı bulunmamaktadır.
Dosyanın incelenmesinden davacıya
tapu tahsis belgesi verilen uyuşmazlığa konu yapının bulunduğu taşınmazın tapu tahsis belgesinin verildiği tarihte yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında park ve yol olarak ayrıldığı anlaşıldığından, tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemde mevzuata aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenle, temyize konu mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, Aydın İli, Didim İlçesi, Karakuyu mevkii ? sayılı parsel kayıtlı taşınmaza ilişkin olarak verilen
tapu tahsis belgesinin iptali yolundaki 15.04.2003 günlü işlemin iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince,temel inşaatı tamamlanmış yapıların aftan yararlanacağı, dava konusu yapının işyeri olarak kullanılacağının veya tapu tahsis belgesinin verildiği tarihte davacının konutunun bulunduğu yönünde tespitin bulunmamasına karşın, temel seviyesindeki yapının ilk yapıldığı zamanki gibi durduğu ve yapının hangi amaçla kullanılacağının bilinemediği ileri sürülerek tapu tahsis belgesinin iptalinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idarece temyiz edilmiştir.
2981 sayılı Yasanın 8. maddesinin 2. fıkrasında, "Bu tesbit kapsamına, temel inşaatı tamamlanmış veya sömel betonları dökülmüş olmak kaydı ile hazine, belediye, il özel idarelerine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare etmekte olduğu arsa veya arazilerdeki inşaatına Kanunun 14. maddesinin (f) fıkrasındaki tarihlerden önce başlanmış mesken, kısmen işyeri ve konut olarak kullanılan veya evvelce konut olarak kullanılıp sonra işyerine çevrilen gecekondular ile imar mevzuatına, ruhsat ve eklerine aykırı tüm yapılar dahildir." hükmü yer almıştır.
2981 sayılı Yasa mevcut imar ve gecekondu mevzuatına aykırı inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkındaki uygulamaları düzenlemek için yürürlüğe konulmuş ve ayrıca dar gelirli vatandaşların yaptıkları gecekonduların mümkün olduğunca korunarak bu kişilerin konut sahibi yapılması amaçlanmıştır.
Yasa hükmü ve anılan yasanın amacına göre bir gecekondunun af kapsamında olup olmadığının belirlenebilmesi için
tapu tahsis belgesi verildiğinde kullanılır nitelikte başka bir anlatımla içinde oturulan bir gecekondu olması gerekmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, hak sahibi sayılarak 2981 sayılı Yasadan yararlanması kabul edilen davacıya Didim, Karakuyu mevkii ? sayılı parselde bulunan temel için 9.10.1989 günlü
tapu tahsis belgesinin verildiği, 31.8.1985 günlü tespit formunda subasman, birinci kat kolanları mevcut bir binanın tespit edildiği, idarece bu taşınmazda herhangi bir gecekondu olmadığının tespit edilmesi üzerine tapu tahsis belgesinin iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, su basman seviyesindeki yapı için af başvurusunda bulunan davacının 2981 sayılı Yasanın Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 19/H maddesi uyarınca inşaat ruhsatı alarak inşaatını tamamlaması gerekirken, aradan geçen uzun süre zarfında bu yükümlülüğünü yerine getirmediği, bitmiş oturulabilir bir gecekondunun bulunmadığı, dolayısıyla 2981 sayılı Yasa uyarınca yapılmış bir gecekondudan söz etmenin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından
tapu tahsis belgesinin iptaline ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle Aydın 1.İdare Mahkemesinin 25.3.2004 günlü, E:2003/394, K:2004/312 sayılı kararının BOZULMASINA,dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 22.4.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1148